Leror & färger

Färgerna på mina tvålar kommer från olika leror. Eftersom miljön är viktig för mig har jag valt att inte använda syntetiska färgämnen eller micas* för att färgsätta mina tvålar, jag använder istället olika leror och växtpulver för att få fram mina färger. Lerorna jag använder är helt naturliga.

Gemensamt för alla naturliga leror är att de är mer eller mindre djuprengörande och verkar sammandragande på huden. De tillför mineraler och spårämnen och drar bort orenheter.

Lerorna bidrar med färg, krämigt lödder och mildhet till tvålarna. De hjälper också till att hålla kvar doften från de eteriska oljorna längre.

En baksida med att använda leror istället för syntetiska färger är att färgerna inte består i all evighet som syntetiska färger gör, jag får heller inte fram skarpa färger som en kan få med hjälp av micas, men jag tycker det är värt det med tanke på miljön och människors arbetsvillkor.

KAOLINLERA

Kaolinlera är en ren, helt vit, finkornig lera som ger en vitare färg till tvålen. Kaolinlera har ingen skrubbeffekt. Den avgiftar huden, balanserar talgproduktionen och har en sammandragande effekt. Kaolinleran har lugnande egenskaper och passar känslig/röd hud, aknebenägen hud och som hårinpackning för problem med hårbotten. Den passar även bra i barn- och babyprodukter.

Jag använder kaolinlera i de flesta av mina tvålar.

Ursprungsland: Frankrike

ILLITE – RÖD LERA

Illite, eller röd lera, är en ren, naturlig finkornig lera som får sin färg från naturligt förekommande järnoxid. Röd lera är särskilt bra för känslig och mogen hud.

Jag använder röd lera i tvålen Shea & Geranium som är särskilt framtagen för mogen hud.

Ursprungsland: Frankrike

MONTMORILLONITE – GRÖN LERA

Montmorillonite, eller grön lera, är en ren, naturlig finkornig lera som är rik på magnesium och viktiga spårämnen. Den absorberar smuts, reglerar överflödigt sebum (hudens egen talg) och återställer hudens mineralbalans. Grön lera har antiseptiska och mjukgörande egenskaper. Den passar bra till normal, fet och problemhy.

Jag använder grön lera i mina tvålar Aloe & Tea Tree som är framtagen för känslig hy/problemhy samt som ansiktstvål och Avokado & Oliv som passar alla hudtyper, men är särskilt bra för känslig hy.

Ursprungsland: Frankrike

 

*Mica är en bergart (muscovit) som renas och mals till fint pulver, den färgas sedan med antingen syntetiska färgämnen eller naturliga mineralpigment. Det är dock svårt att kontrollera att brytningen sker med schyssta metoder och att alla ingredienser är naturliga, så av de anledningarna har jag valt bort att använda micas.

1 av 3

Jag som driver Jarsetvål heter Ulrika Norell och har gjort tvål och hudvårdsprodukter under många år, dels med mina elever på kemilektionerna och dels för eget och familjens bruk. Jag är kemi- och biologilärare i botten, men har slutat jobba som lärare och jobbar sedan några år tillbaka med IT-utveckling och kommunikation.

Tvålmakande är för mig vad jag inbillar mig att meditation kan vara för andra - total avkoppling och fokus! Jag älskar att skapa från grunden - tvålmakande är ju faktiskt skapande på molekylnivå :)

Att experimentera för att hitta det perfekta receptet med de egenskaper jag vill ha är otroligt givande - även om det ibland också är frustrerande när resultatet inte blir vad jag förväntat mig.

Att fundera på utseendet på tvålen, vilka färger och dofter jag vill jobba med och vilka egenskaper färgen och de eteriska oljorna tillför tvålen är minst lika roligt. 

Den del av tvålmakandet som jag gillar mest är just att jobba med utsendet och göra toppen på tvålen.

Eller så är det när jag får ta ur tvålen ur formen och skära upp den, det är en alldeles speciell känsla när en för första gången ser hur den verkligen blev.

Eller så är det...  Jag har svårt att säga vilken del jag tycker mest om att göra. Jag älskar helt enkelt att göra tvål!

RÅVAROR

INNEHÅLL I VÅRA PRODUKTER

EKOLOGISKA ETERISKA OLJOR

Eteriska oljor framställs genom ångdestillering eller kallpressning av olika delar av växter. Det är själva esssensen av doften hos en planta eller ett träd som extraheras ur blad, rötter, bark, frukt, blommor, blad eller frön.

Oljorna består av komplexa naturliga doftämnen från växten och är starkt koncentrerade varför de används i låg koncentration i hudvårdsprodukter, några droppar räcker långt för både egenskaper och doft.

Olika eteriska oljor har olika egenskaper och i hudvård används de för att ge doft och till exempel cellförnyande, sammandragande, stimulerande eller renande effekt

Jag använder bara ekologiska eteriska oljor i mina produkter. En del använder jag för enbart doft, andra för både doft och egenskaper.

De eteriska oljor jag använder i mina produkter

Apelsin (Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil)
En karaktäristisk söt, fyllig och frisk doft av apelsinskal. Antiseptisk och lugnande, särskilt bra till känslig hud och till fet hud som behöver balans.

Atlasceder (Cedrus Atlantica Bark Oil)
En mjuk, fyllig och sötaktig trädoft med rökig ton. Atlasceder har antiseptisk, sammandragande och lugnande verkan på klåda och irritation. Oljan innehåller inga allergener vilket gör den bra till mycket känslig hud och i produkter för barn (ej baby). Särskilt bra för aknebenägen hud.

Bergamott (Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil) bergaptenfri
En frisk citrusdoft med blommiga, söta och örtiga inslag (används i Earl Grey te). Bergamott passar alla hudtyper med sina uppfriskande och renande egenskaper. Särskilt bra för fet hy.

Citrongräs (Cymbopogon Citratus Leaf Oil)
En energigivande och uppfriskande citrusdoft med örtiga noter. Citrongräs är antibakteriell, har kraftigt rengörande egenskaper, är svampdödande och motverkar dålig lukt.

Eukalyptus (Eucalyptus Globulus Leaf Oil)
En mycket frisk aromatisk, mintliknande doft med djupt renande, antibakteriella svalkande och vårdande egenskaper. Insektsavvisande.

Geranium (Pelargonium Graveolens Flower Oil)
En djup blommig doft som påminner om ros och pelargon. Geranium balanserar hudens sebumproduktion och har regenererade och sammandragande egenskaper. Passar alla hudtyper. Särskilt bra för fet hy och för anti-age.

Lavendel (Lavandula Angustifolia Oil)
En fräsch blommig doft som är känd för sina lugnande egenskaper för både kropp och själ. Lavendel har fantastiska anti-inflammatoriska och antiseptiska egenskaper, är balanserande och regenererande för fet hy, acne, solsveda och problemhy. Lavendel är också insektsavvisande.

Lime (Citrus Aurantifolia Peel Oil)
En fräsch, uppiggande, något skarp citrusdoft. Antiseptiska och djuprengörande egenskaper, stärker immunförsvaret. Verkar även cirkulationshöjande och sammandragande. Normal-fet, aknebenägen, oren hy.

May Chang (Litsea Cubeba)
En söt, frisk, fruktig och intensiv citrondoft med rengörande, antiseptiska egenskaper. Insektsavvisande. May Chang passar bra till fet och aknebenägen hud.

Palmarosa (Cymbopogon Martinii Oil)
En sval, frisk, blommig doft som passar alla hudtyper, men är speciellt bra för blandhy och problemhy eftersom palmarosa kan balansera och reglera hudens talgproduktion. Palmarosa är antibakteriell, regenererande, sammandragande och har uppfriskande egenskaper.

Patchouli (Pogostemon Cablin Oil)
En stark, lite söt, kryddig och träaktig doft med en örtig topp och jordig basnot med inslag av mossa och kamfer. Inflammationshämmande, sammandragande med en allmänt lindrande verkan. Innehåller inga allergener och är därför bra till irriterad och känslig hud. Mycket bra för tilltäppta porer och aknebenägen hud, samt i hårvård.

Pepparmynta (Mentha Piperita Oil)
En frisk, typiskt aromatisk-örtig mintdoft. Pepparmyntsoljan har en bakteriedödande effekt som gör den bra för acne och blandhy. Med sin svalkande effekt är oljan också bra i hudvård för solsveda, insektsbett och utslag.

Tallbarr (Pinus Sylvestris Twig Leaf Oil)
En fräsch balsamisk doft med noter av frisk kamfer och terpentin. Bakteriedödande verkan och passar särskilt bra till oren och aknebenägen hy.

Tea Tree (Melaleuca Alternifolia Leaf Oil)
En stark, fräsch örtig doft. Antibakteriell, bra till fet hy och för behandling av akne, kan även användas i hår- och skalpvård mot mjäll. I Sverige är Tea Tree-olja ett registrerat naturläkemedel för behandling av akne, mot insektsbett och klåda vid fotsvamp.

Ylang Ylang (Canaga Odorata Flower Oil)
En revitaliserande, balanserat fyllig och blommig doft som påminner om hägg och syren. Antibakteriell och balanserar hudens sebumproduktion. Passar alla hudtyper och framförallt i anti-age-produkter.

EKOLOGISKA VEGETABILISKA OLJOR

Jag använder bara ekologiska vegetabiliska oljor och växtsmör i mina tvålar. Alla oljor som jag använder är kallpressade och av högsta kvalité för att säkerställa att tvålarna verkligen har kvar så mycket bra egenskaper som möjligt från råvarorna.

Även om huvudsyftet med en tvål är att bli ren är det trevligt om tvålen inte torkar ut huden eller gör eventuella hudproblem sämre. Jag lägger därför ner mycket tid på att komponera mina recept för att det ska bli så trevliga tvålar som möjligt.

De vegetabiliska oljor jag använder i mina tvålar:

Avokadoolja (Persea Gratissima Oil)

Avokadoolja är en fet och näringsrik olja som har en hög andel värdefulla ämnen som mjukgör och vårdar huden. Omega 9, lecitin, fytosteroler, squalene samt A-, B1 (tiamin)-, D- och E-vitamin gör oljan fuktighetsbevarande, ger spänst och ökar hudens kollagenproduktion.

Hampfröolja (Cannabis Sativa Seed Oil)

Hampfröoljan är rik på omega-3 (GLA) och omega-6 som stärker hudens barriärskydd. Oljan passar känslig, tunn, torr och eksem hud och kan även användas på aknebenägen- och blandhud. Oljan innehåller dessutom gamma-linolensyra och antioxidanta fytosteroler, vitaminer och Q10, som är regenererande och uppbyggande för huden.

Kokosolja (Cocos Nucifera Oil)

Oljan innehåller, förutom vitaminer och mineraler, även den viktiga fettsyran laurinsyra. Kokosolja är mjukgörande och återfuktande, naturligt rengörande och desinficerande med antimikrobiella egenskaper.

Mandelolja (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Rik på E-vitamin, antioxidanter och hudvårdande och mjukgörande omättade fettsyror lugnar mandeloljan torr och irriterad hud genom att regenerera skadade hudceller. Mandelolja passar alla hudtyper, även till babyvård.

Olivolja (Olea Europaea Oil)

Antioxidanta egenskaper reducerar ålderstecken på hyn. Mjukgörande och återfettande, innehåller stora mängder Omega 9 och mycket så kallade oförtvålbara ämnen som ger hudvårdande egenskaper.

Rapsolja (Brassica Campestris Seed Oil)

Rapsolja är rik på essentiella fettsyror, omega 3, 6 och 9, som verkar mjukgörande och skyddande för huden. Extra bra för torr hud och problemhud.

Ricinolja (Ricinus Communis Oil)

Ricinolja drar ur orenheter ur huden och bidrar till lödder och mjukgörande egenskaper i tvål. Effektiv för aknebenägen hud då den hjälper till med cellförnyelse.

Solrosolja (Helianthus Annuus Oil)

Solrosolja är känd för sina mjukgörande och regenerativa egenskaper. Oljan innehåller mycket omega 6, E-vitamin, antiinflammatoriska och mjukgörande ämnen. Passar alla hudtyper och hjälper till att återfukta huden. Bra även till barn.

EKOLOGISKA VÄXTSMÖR

Jag använder två olika växtsmör i mina produkter - sheasmör och kakaosmör. De har båda fantastiska vårdande egenskaper för huden och ger tvålarna otroligt krämigt lödder.

Naturligtvis är även växtsmören ekologiska och framtagna med schyssta metoder.

Sheasmör (Butyrospermum Parkii Butter)

Sheasmör är en fantastisk fuktighetsbevarare som skyddar och mjukgör huden. Antioxidanta och regenererande egenskaper. Sheasmör passar torr, irriterad och skadad hud och är utmärkt till babyvård. Det sheasmör jag använder i mina produkter är ekologiskt och doftfritt.

Kakaosmör (Theobroma Cacao Butter)

Kakaosmör är naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänst och smidighet. Kakaosmör mjukar upp huden och hjälper torr och sprucken hud. Det är därför en bra ingrediens till anti-age-vård och för att förebygga bristningar. Jag använder ekologiskt, oraffinerat kakaosmör som har kvar den härliga doften av kakao.

LEROR & FÄRGER

Färgerna på mina tvålar kommer från olika leror. Eftersom miljön är viktig för mig har jag valt att inte använda syntetiska färgämnen eller micas* för att färgsätta mina tvålar, jag använder istället olika leror och växtpulver för att få fram mina färger. Lerorna jag använder är helt naturliga.

Gemensamt för alla naturliga leror är att de är mer eller mindre djuprengörande och verkar sammandragande på huden. De tillför mineraler och spårämnen och drar bort orenheter.

Lerorna bidrar med färg, krämigt lödder och mildhet till tvålarna. De hjälper också till att hålla kvar doften från de eteriska oljorna längre.

En baksida med att använda leror istället för syntetiska färger är att färgerna inte består i all evighet som syntetiska färger gör, jag får heller inte fram skarpa färger som en kan få med hjälp av micas, men jag tycker det är värt det med tanke på miljön och människors arbetsvillkor.

KAOLINLERA

Kaolinlera är en ren, helt vit, finkornig lera som ger en vitare färg till tvålen. Kaolinlera har ingen skrubbeffekt. Den avgiftar huden, balanserar talgproduktionen och har en sammandragande effekt. Kaolinleran har lugnande egenskaper och passar känslig/röd hud, aknebenägen hud och som hårinpackning för problem med hårbotten. Den passar även bra i barn- och babyprodukter.

Jag använder kaolinlera i de flesta av mina tvålar.

Ursprungsland: Frankrike

ILLITE – RÖD LERA

Illite, eller röd lera, är en ren, naturlig finkornig lera som får sin färg från naturligt förekommande järnoxid. Röd lera är särskilt bra för känslig och mogen hud.

Jag använder röd lera i tvålen Shea & Geranium som är särskilt framtagen för mogen hud.

Ursprungsland: Frankrike

MONTMORILLONITE – GRÖN LERA

Montmorillonite, eller grön lera, är en ren, naturlig finkornig lera som är rik på magnesium och viktiga spårämnen. Den absorberar smuts, reglerar överflödigt sebum (hudens egen talg) och återställer hudens mineralbalans. Grön lera har antiseptiska och mjukgörande egenskaper. Den passar bra till normal, fet och problemhy.

Jag använder grön lera i mina tvålar Aloe & Tea Tree som är framtagen för känslig hy/problemhy samt som ansiktstvål och Avokado & Oliv som passar alla hudtyper, men är särskilt bra för känslig hy.

Ursprungsland: Frankrike

 

*Mica är en bergart (muscovit) som renas och mals till fint pulver, den färgas sedan med antingen syntetiska färgämnen eller naturliga mineralpigment. Det är dock svårt att kontrollera att brytningen sker med schyssta metoder och att alla ingredienser är naturliga, så av de anledningarna har jag valt bort att använda micas.

VÄXTEXTRAKT

VÅRA RECEPT

Naturen förser oss med alla ingredienser vi behöver till våra unika recept som är proppfulla av fantastiska ingredienser: sheasmör, kakaosmör och vegetabiliska oljor som olivolja, kokosolja, rapsolja, avokadoolja, ricinolja mfl oljor. Varje olja och växtsmör tillför unika egenskaper till produkterna.

Våra professionellt framtagna tvålar har ett lyxigt, rikt, krämigt och lent lödder som återfuktar din hud på djupet. 

Våra produkter är doftsatta med rena, ekologiska eteriska oljor och färgsatta med naturliga, hudvänliga leror och vissa innehåller också hemodlade örter och blommor.

Läs mer om råvarorna längre ner på sidan.

Vi har ett brett sortiment av tvålar, varav sex stycken är veganska.

Inga otrevligheter – bara naturliga trevligheter

Våra produkter innehåller ingen palmolja, inga gifter, inga skadliga kemikalier, inga blekmedel, inga syntetiska färgämnen/dofter, inga konserveringsmedel och absolut ingenting som är testat på djur!

De innehåller bara naturliga trevligheter!

Tillverkningsprocessen

Tvålarna tillverkas för hand från grunden i små batcher med traditionellt hantverk, men med moderna, välbalanserade recept.

Vi använder oss av en metod som kallas kallrörd tvål, cold processed soap på engelska, som kräver en hel del förberedelser och noggrannhet.

De färdiga tvålarna ska mogna under ca 4–6 veckor beroende på recept för att säkerställa högsta möjliga kvalité, stabilisera pH för en säker användning och bevara de hudvårdande egenskaper som råvarorna har.

Överfettning

Vi överfettar alla våra tvålar, vilket innebär att alla oljor och fetter som vi tillsätter inte förtvålas (blir till tvål) utan blir kvar i sin ursprungliga form i den färdiga tvålen.

De här extra oljorna gör tvålarna mildare och bidrar till ett rikare lödder och mer återfuktande och mjukgörande egenskaper hos tvålen.

Vår överfettningsgrad ligger normalt mellan 5-10 % och vi använder oss av en speciell teknik som ger oss viss kontroll över vilka oljor som inte förtvålas.

Det värdefulla glycerinet

Glycerin har otroligt bra återfuktande egenskaper och bildas under förtvålningsprocessen när vi gör tvål.

I industritillverkad tvål tas glycerinet bort ur tvålen och används till andra typer av produkter som krämer mm, det gör inte vi utan glycerinet är kvar i våra tvålar, vilket gör att tvålarna behåller den återfuktande effekten som glycerinet har.

Bara naturliga tillsatser

Vi doftsätter våra produkter med rena, ekologiska eteriska oljor och färgen kommer från oljorna i sig själva, naturliga hudvänliga leror och i vissa fall växtextrakt/färger.

Vi tycker det är viktigare att produkterna är snälla mot dig och naturen än att de har starka färger och luktar mycket och länge, så därför använder vi inte mica-färger eller syntetiska parfymer i våra produkter.

Tvålarna doftar milt av de eteriska oljorna när du använder dem, men det blir ingen kvardröjande doft på huden som det blir av syntetiska parfymer.

Säkerhetsbedömda och registrerade produkter

Våra produkter är säkerhetsbedömda och kvalitetssäkrade så du kan känna dig trygg när du köper produkter från oss.

Vi har säkerhetsdokument, sk CPSR (Cosmetic Product Safety Report), för samtliga våra recept, vilket innebär att de blivit säkerhetsgranskade av certifierad kemist för att säkerställa att produkterna är säkra att använda.

Alla våra produkter är registrerade i EU:s kosmetikaregister (CPNP) som Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet över i Sverige.

VEGANSKA TVÅLAR

100% veganska tvålar tillverkade med omsorg och rena, ekologiska råvaror från växtriktet. Doftsatta med ekologiska eteriska oljor, färgen kommer från mineralrika leror, växtfärger och naturligt från ingredienserna själva.

Tvålarna innehåller ingen palmolja eller råvaror testade på djur.

1 av 3

Hör av dig!