Myter och missförstånd om tvål

Myter och missförstånd om tvål

Du har säkert hört att en inte ska tvätta ansiktet med tvål, eller att en tvål som spricker är dålig tvål. Det är inte sant, i alla fall inte fullt ut, det beror till stor del på vilken typ av tvål vi pratar om.

Hantverkstvål skiljer sig mot industriell tvål på många sätt, men de största skillnaderna är att hantverkstvål har kvar allt glycerin och inte innehåller syntetiska tensider.

Det finns en rad missförstånd eller myter om vi vill kalla dem det om tvål, jag ska försöka reda ut de vanligaste här.

Fast tvål är ohygienisk

I kölvattnet av pandemin har vi blivit väldigt medvetna om hygien och det finns en missuppfattning om att fast tvål är mindre hygienisk än flytande tvål eftersom det samlas smuts och bakterier på ytan på tvålen.

Men det stämmer inte, bakterier eller virus överlever inte på en tvål. Tvål är basiskt, pH ligger normalt på ca 8-9 på en hantverkstvål, och dess fettlösande egenskaper bryter ner cellmembranet på bakterier vilket gör att de inte överlever.

Forskning visar dessutom att fast tvål är mer effektivt mot virus, delvis för att vi tvättar och noggrannare och blir jämnare rena när vi använder fast tvål.

Tänk på att förvara tvålen så den får torka upp mellan användningarna och inte ligger i fukt, ett bra dränerat tvålfat eller en bit luffagurka är mitt bästa tips för att hålla tvålen fräsch.

Tvål torkar ut huden

Nej, aboslut inte. Tvärt om!

Bra fast tvål hjälper istället till med att återfukta huden. Den löser upp smutsen på huden utan att bryta ner hudens eget fett och återfuktar genom att den dels innehåller naturligt bildat glycerin som håller fukt och dels är överfettad. Att en tvål är överfettad innebär att inte alla oljor som används vid tillverkningen förtvålas utan lite finns kvar i tvålen. Bra hanterkstvål har alla de egenskaperna.

Dålig tvål torkar däremot ut huden, det är viktigt att läsa innehållsförteckningarna på tvålen och försäkra sig om att den inte innehåller en massa syntetiska ämnen. När det gäller hantverkstvål som säljs kommersiellt kan du vara rätt så säker på att tvålen inte innehåller syntetiska eller andra skadliga ämnen. Försäkra dig om att tvålen är säkerhetsbedömd och registrerad, på så vis vet du att tvålen inte är skadlig på något vis.

Har du problem med torr hy eller eksem av tvål så prova att byta till en riktigt bra hantverkstvål, många har blivit hjälpta av att göra så. Vår Ringblomma är särskilt bra om du har känslig hy.

En ska inte tvätta ansiktet med tvål

Falskt. Använder du en bra hantverkstvål är det inga problem att tvätta ansiktet med tvål.

Jag hört sedan jag var tonåring att jag inte ska tvätta ansiktet med tvål och det är många med mig som lärt sig det. En del i det hela tror jag personligen är kosmetikaindustrin med alla olika rengöringsprodukter som omsätter miljardbelopp varje år. En annan att en faktiskt torkar ut huden med dålig tvål.

En bra sammansatt hantverkstvål kan göra under för din hy. Vår Aloe & Tea Tree med aktivt kol och hampfröolja är speciellt framtagen för ansiktet och med problemhy i åtanke. En av våra kunder som i hela sitt liv haft problem med oren hy i ansiktet (delvis pga att hen använt industriellt tillverkad tvål i ansiktet i hela sitt liv) använder Aloe & Tea Tree och har inte längre problem.

Prova byta tvål du också.

Schampotvål är inte samma sak som vanlig tvål

Nej, en schampotvål är en tvål vilken som helst, så länge som den tillverkas på samma sätt som annan tvål, men anpassad för hårtvätt. Vissa oljor passar bättre för vissa hårtyper.

Avokadoolja till exempel ger håret glans och fukt, ringblomsolja är extra bra för torr hårbotten och så vidare.

Prova att tvätta håret med tvål och se hur det känns, många kan behöva en surskölj efter tvätt och tänk också på att ge håret tid att anpassa sig till en naturlig tvål istället för vanligt schampo som innehåller silikon och andra syntetiska ämnen.

Alla våra tvålar funkar att tvätta håret med, prova olika tills du hittar en som passar just ditt hår. Personligen gillar jag Avokado & Oliv som ger mitt hår en härlig glans och volym.

Schampotvål och schampokakor är samma sak

Nej det är de inte. En schampotvål är en tvål och tillverkas med lut, oljor och fetter medan en schampokaka tillverkas med hjälp av tensider, oljor och fetter och har ett mycket lägre pH än tvål.

Det finns syntetiska schampokakor och naturliga schampokakor, läs innehållsförteckningen och produktinformationen för att vara säker på att du köpt en naturlig, ekologisk schampokaka och inte en innehållande silikon och andra syntetiska ämnen.

En kan inte använda samma tvål till hela kroppen

Det går alldeles utmärkt, precis som jag varit inne på ovan. Testa! En handtvål kan vara helt fantastisk som schampotvål eller ansiktstvål. Begränsa inte användningen av din hantverkstvål till enbart handtvätt, den är bra till hela kroppen.

Tänk vad smidigt också när du är ute och reser – en fast tvål i handbagaget till hela kroppen inklusive håret!

En av mina personliga favoriter är Mojito gjord på kakaosmör och avokadoolja som doftar ljuvligt av citrus och pepparmynta.

Dålig tvål känns igen på att den spricker

Nej, så behöver det inte alls vara, men det kan vara en indikation på att tvålen är av sämre kvalité och helt enkelt för snålt överfettad.

Även bra tvål kan ibland torka ut och spricka. Det beror dels på vilka oljor den är gjord av, hur ofta den används och hur den förvaras mellan användningarna. Använder du tvålen sällan kommer glycerinet i tvålen att absorbera fukt underifrån eftersom fukten måste ta vägen någonstans och det leder till att ovansidan torkar och kanske spricker.

Det är inte farligt att använda tvål som spruckit.

Fast tvål ger eksem

Det kan den göra. Dålig tvål med syntetiska fettlösande ämnen kan ge eksem om du har känslig hy. Den typen av tvål är också alldeles för rengörande och torkar ut huden.

Använd en bra hantverkstvål och var noga med att skölja av tvålen ordentligt varje gång. Har du problemhy så prova vår Ringblomma som är överfettad med ringblomsolja eller någon av våra getmjölkstvålar. Är du känslig mot dofter rekommenderar jag getmjölkstvålen Ol-Jons eller Honugsbi berikad med bivax och honung båda utan tillsatt doft.

Välkommen in i tvålens underbara värld!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.