Vad är tvål egentligen?

Vad är tvål egentligen?

Tvål är egentligen ett salt som bildas när vi blandar lut (natriumhydroxid och vatten) med oljor och/eller fetter. När vi rör ihop dem startar en kemisk reaktion som avger värme och bildar nya molekyler - det bildas tvål.

Vi använder tvål i någon form dagligen. Under pandemin har vi tvättat händerna många gånger per dag, vilket för många lett till att händerna har torkat ut. I industritillverkad tvål tar de bort glycerinet som bildas under förtvålningen för att använda det i andra produkter som handkrämer mm. Det gör tvålen uttorkande då glycerinet är en viktig beståndsdel för att ta hand om huden efter tvätt.

I hantverkstvål finns glycerinet kvar i tvålen och tillsammans med överfettning (tillsats av extra olja/fett som inte förtvålas) får vi en tvål som är snäll mot huden och vi behöver inte använda handkräm, hudlotion etc - tvålen är mjukgörande och vårdande i sig själv.

Hur funkar det då?

Jag har gjort tvål i många år med mina elever i skolan, det är ett perfekt sätt att visa hur kemiska reaktioner sker och gör att eleverna både kan se, känna och göra något som främjar förståelse och lärande. Det är dessutom roligt att göra sin egen tvål!

Första reaktionen sker när vi blandar natriumhydroxiden med vatten (kommer du ihåg regeln SIV - Syra i Vatten? Samma regel gäller för en stark bas som ju natriumhydroxiden är). Det bildas en hel del värme och även starkt andningsretande ångor, så det är bäst att stå i ett dragskåp, under en fläkt eller utomhus alternativt ha andningsmask när en ska blanda till luten.

Lut är kraftigt frätande så det är viktigt att ha skyddsutrustning - skyddsglasögon, handskar och gärna en labbrock eller i allra minst en långärmad tröja, långbyxor och täckta skor.

De fasta oljorna/fetterna smälts och blandas med de flytande ingredienserna, därefter är det dags att blanda i luten. När luten reagerar med oljorna och fetterna startar förtvålingsprocessen - den process där det bildas tvål genom att de ingående ämnena reagerar med varandra och bildar nya molekyler, -  tvålmolekyler, i förtvålingsprocessen bildas också glycerin.

Och voilá! vi har en tvål som tvättar rent från smuts, fett och bakterier och som dessutom mjukgör huden.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.